Onderhoud van je Kamado
Reinigen van je roosters
Gietijzeren roosters VS Rvs roosters
Na het gebruik van een Kamado is het belangrijk om tijdens het nog warm is te ontdoen van voedselresten op enkel het rooster. Het is niet nodig om na elke barbecuesessie de barbecue grondig te reinigen. Laten we verder ingaan op het schoonmaken van je barbecue rooster. Om het makkelijk te maken, zullen we het in twee soorten uitsplitsen: gietijzeren roosters en RVS roosters.
Bij het gietijzeren rooster is het essentieel om deze ten alle tijden vet en droog weg te zetten. Wanneer je het gietijzeren rooster niet vet en niet droog weg zet, is de kans groot dat deze zal gaan roesten. Wanneer dit gebeurt, is dit geen groot probleem en is natuurlijk op te lossen door gebruik te maken van een cast iron scrubber en je rooster daarna weer goed te seasonen met de hiervoor benodigde spullen.
Wat ook heel belangrijk is bij het schoonmaken van een gietijzeren rooster, is dat je gebruik maakt van een messing borstel en geen RVS borstel. Dit zal namelijk zorgen voor diepe krassen in het rooster waardoor het kan gaan roesten. Dus je kunt hieruit halen dat de vele voordelen die gietijzeren heeft wel opwegen tegen het kleine beetje extra onderhoud.
Bij de RVS roosters is het allemaal wat makkelijker. Wanneer je klaar bent met grillen en de Kamado is nog warm, hoef je alleen simpel een RVS borstel over je rooster heen te halen en dat is alles.
Reinigen Kamado na gebruik
Na het gebruik van de Kamado en het schoonmaken van je roosters is het belangrijk om te wachten tot de Kamado is afgekoeld. Zodra dit het geval is, verwijder je indien nodig de houtskoolmand uit de Kamado en schud je deze goed uit boven de kliko, zodat al het as uit de mand valt en de goede stukken kolen achterblijven. Als er geen houtskoolmand aanwezig is, roer dan goed door de Kamado zodat het as in de daarvoor bestemde aslade valt. Maak deze leeg zodat de luchtdoorstroming voor de volgende sessie weer helemaal in orde is. Vul hierna de houtskoolmand of de Kamado weer met een laagje verse houtskool. Verse houtskool ontbrandt makkelijker dan gebruikte houtskool. (Kleine tip: gebruik altijd natuurlijke aansteekwokkels.)
Grote schoonmaak Kamado
Eens in de zoveel tijd is het nodig om je barbecue een grondige schoonmaakbeurt te geven. Om te beginnen met deze grote schoonmaak, is het belangrijk om de barbecue ongeveer een uur lang lichtjes op te stoken. Let op, het is niet nodig om de barbecue op volle kracht te laten branden. Tijdens het schoonbranden zul je merken dat er veel rook uit de barbecue komt, vooral als er veel overtollig vet aanwezig is.
Zodra het schoonbranden is gestopt, kun je stoppen met dit proces. Het is niet nodig om het keramiek van de barbecue helemaal wit te laten branden, aangezien dit onnodige belasting voor de barbecue kan veroorzaken.
Nadat de barbecue is afgekoeld, haal je de vuurschaal en alle andere onderdelen uit de barbecue. Borstel nu het as uit de barbecue en gebruik eventueel een stofzuiger om al het opgehoopte as te verwijderen, vooral achter de vuurschaal.
Als de binnenkant van de barbecue helemaal schoon is, kunnen de onderdelen weer worden teruggeplaatst. Sluit de barbecue en pak een emmer warm water. Het is niet nodig om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken aan de buitenkant. Neem de barbecue af met een doek en maak het onderstel schoon.
Als je gietijzeren onderdelen op de barbecue hebt, kun je deze nu mooi seasoning. Als je houten zijtafels hebt, schuur deze dan licht op en voorzie ze van een nieuwe coating. Je bent nu helemaal klaar voor het nieuwe barbecue seizoen.