Picanha

Picanha

Leo Alkemade, welbekend als acteur, cabaretier en schrijver, laat je zien hoe hij zijn favoriete recept op The Bastard maakt: Picanha met een salsa en prei. In dit recept maakt Leo gebruik van de BBQ-techniek reverse sear. Maar wat is reverse sear eigenlijk?

Laten we beginnen

⏱️ Kooktijd: 20 | ⏱️ Voorbereidingstijd: 20 | 🌡️Temperatuur: 180°C / 300°C Wat heb je nodig? 500 gram picanha, ook wel staartstuk genoemd Beef rub naar keuze 2 preien 1 teen knoflook 1 hand verse koriander 1 hand verse peterselie 2 tomaten ½ rode peper 1 limoen (sap) Peper en zout Bereidingswijze 1. Verwarm je BBQ naar een temperatuur van 180 °C. Leg het halve of de hele Cast Iron Grid in je Bastard met een plate setter eronder. 2. Laat de picanha op kamertemperatuur komen en snijd vervolgens het vet in, in een ruitpatroon. Snijd het vlees niet te diep in. Strooi de rub ruim over de picanha, aan beide kanten. Gaar de picanha langzaam indirect totdat hij een kerntemperatuur van 47 °C heeft bereikt. Haal het vlees van de BBQ en verwarm de kamado naar een 300 °C direct. 3. Was de preien en leg ze op het rooster. Laat ze in je BBQ garen tot de buitenkant helemaal zwart blakert. Leg de prei vervolgens apart en laat de groente goed afkoelen. 4. Bereid vervolgens de salsa. Snijd de knoflook, de koriander, de peterselie, de tomaten en de rode peper fijn en mix alle ingrediënten in een kom. Knijp een half limoentje uit boven de salsa en breng op smaak met zout en peper. 5. Trek de zwart geblakerde buitenkant van de prei en snijd de groente in stukken. Leg ze in een hittebestendige schaal of pan, die geschikt is voor je BBQ. Breng de prei op smaak met zout, zet de schaal op de BBQ en laat de groente langzaam nagaren. 6. Wanneer de BBQ een temperatuur heeft bereikt van 300 °C, leg je de picanha met het vet naar beneden op het rooster. Laat ongeveer 3 minuten garen en keer dan om. Controleer met een thermometer of de picanha een kerntemperatuur van 52 °C heeft bereikt, zodat het vlees mooi rosé is.